Innhold
1
Informasjon

Ålesunds Seilforening organserer rekrutering og trening i jolleklassene gjennom en egen «jollegruppe». Jollegruppa tilbyr seilopplæring for barn og unge fra 8-9 års alder og vidergående opplæring for mer erfarne jolleseilere og elitetrening for våre seilere som deltar i nasjonale og internasjonale regattaer og samlinger i inn- og utland.

I seilsporten lærer man mye om det å ferdes på sjøen og å kjenne seg selv fysisk, mentalt og sosialt. Vi lærer å respekterer vær og vind og ikke minst vil en her erfare et godt sosialt miljø for både unge og foreldre.

Jollegruppa 2018

Therese Giske Søvik, leder

Tlf: 93 03 47 39
e-post: theresegiske@yahoo.no 
 
Harry Fugledal
Karen Bøen
Inge Bøen
Joacim Grønfur
Eli Mork
Helge Dalen


2
Optimistjolle

Optimistjollen er verdens mest utbredte seiljolle for barn og unge. Den blir brukt som opplærings- og konkurransejolle over hele verden.

Optimistjollen ble konstruert i 1947 av Clark Mills. Den er karakteristisk med sin firkantede form. I norge vokste klassen sterkt på 70-tallet, da de ble den foretrukne opplæringsbåt fremfor den norske A-jollen.

Optimist seiles av barn og unge fra ca 8-9 års alderen frem til det året seileren fyller 15 år. For å delta i Norgescup, NM og internasjonale stevner må seileren ha fyllt 13 år.

I Ålesund kom de første optimistjollene på midten av 70-tallet og har siden da vært foreningens opplæringsbåt for barn. I dag eier ÅS ca 40 optimistjoller.

Ålesunds Seilforening følger Norsk optimistjolleklubbs tre-årige opplæringsprogram Bronse- Sølv- og Gullror, og nye kurs starter medio Mars hvert år. Ta kontakt med Jollegruppa for mer informasjon.

Se også den nasjonale klasseklubbens hjemmeside, Norsk Optimistjolleklubb.


3
Laser

Laser er en entype enmannsjolle og verdens mest utbredte seiljolle. Den ble offisielt lansert på New York Boat Show i 1971, tidligere hadde prototypen figurert under navnet «Weekender» og med bokstavene TGIF (Thank God It`s Friday) i seilet.

Laser vokste på 70- og 80-tallet til en av verdens største jolleklasser. I 1996 var den for første gang Olympisk klasse under OL i Atlanta, der forøvrig norske Peer Moberg tok bronsemedalje i klassen.

Laser finnes i tre versjoner Laser 4.7, Laser Radial og Laser Standard. Alle bygger på det samme skroget – men ulike seilstørrelser gjør at jollen kan tilpasses ulike vektstørrelser.

Laser Radial ble i 2004 valgt som olympisk klasse for kvinner (på bekostning av Europajollen), mens Laser Standard fortsatt er OL-klasse for menn.
 
I dag har ÅS flere aktive Laser seilere og flere velger nå å gå rett fra optimistjolle til Laser 4,7.


 

 

 I fokus